15 Nisan 2014 Salı

EKOSİSTEM'E SAYGI DUYMALIYIZ,ÇÜNKÜ ONU BİZ YARATMADIK..

EKOSİSTEM BİZİM İRADEMİZ DIŞINDA GELİŞMİŞ BİR VARLIKTIR.ONA SAYGI,KENDİMİZE OLAN SAYGIMIZDIR. 


     Bu biyoçeşitlilik gezegenin tüm değişik yaşam formları ve bunun insan dahil her türe faydası var. 

Nasıl?
     Tüm Dünya gezegeni bir sistemdir ve insan türü biz sistemlerin sadece çok küçük bir parçasıyız. Dışarıda abartsısız milyonlarca tür var. Onları bilemeyebiliriz onların değerini bilmeyebiliriz ama onları korumak istiyoruz.
Doğal sisteme biyoçeşitliliğine saygı duymalıyız. Ne işe yaradıklarını bilmeyebiliriz.Onu siz yaratmadınız ne işe yaradığını bilmiyorsunuz. Kendi haline bırakın. Çünkü kim bilir belki bir gün gelecek nesiller biyoçeşitliliğin bu yönü sayesinde hayatta kalabildiklerini keşfederler. Ama madem bütün türler önemli ve pek çoğu tehlike altında çevreciler hangisini koruyacaklarına nasıl karar verecekler?
Bence bu işte sınırlı kaynaklarla ve açıkcası kritik tehtid altındaki türlerin bu kadar bol olmasıyla kaçınılmaz olarak tercihler yapmak zorundayız. Koruma için en büyük kazancı sağlayacak yatırımlar hakkında zor kararlar vermek zorundayız.Bu da demek oluyor ki hangi türlere yatırım yapacağımızı ve hangi stratejilerin en çok farkı yaratacağına dair tercih yapıyoruz.
Genel anlamda seçtiklerimiz çok sayıda tehlike altındaki türün birlikte bulunduğu yerler. Birini kurtarmakla hepsini kurtarmış oluyoruz.  
http://www.eba.gov.tr/video/izle/392697253a036c0de49499b1fd2caa647b0c9295c2001

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder